Już jutro, czyli w piątek (16.12) na ryneczku przy ul. Jerzego w Gorzowie odbędzie się wielkie gotowanie świątecznego barszczu. Potrawa powstanie pod okiem szefa kuchni Pawła Salomona, a wszyscy mieszkańcy którzy w tym czasie pojawią się na ryneczku będą mogli jej spróbować.
To już czwarta taka akcja, podczas której powstanie wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju Barszcz po Gorzowsku. Autorem przepisu na wigilijną zupę jest Paweł Salamon – mistrz i szef kuchni, laureat i juror międzynarodowych konkursów kulinarnych oraz absolwent, a obecnie nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. To właśnie on wraz ze swoimi uczniami przygotuje świąteczny barszcz i opowie o tym jak go przygotować, by smakował wyjątkowo.
Bo Barszcz po Gorzowsku ma jeden składnik, który sprawia, że jego smak jest nie do podrobienia! O co chodzi? O… Renetę Landsberską, czyli lokalną odmianę jabłoni domowej. To właśnie to niepozorne jabłko ma wpływ na cały smak zupy! Będziecie mogli się o tym przekonać już jutro.
Gotowanie rozpocznie się około godziny 9:30, a gotowy już barszcz będzie rozdawany mieszkańcom około godziny 10:00.
Przypomnijmy: barszcz czerwony to tradycyjna, wigilijna zupa przygotowywana z buraków, podawana z ziemniakami lub z grzybowymi uszkami.
🔥 Chcesz, abyśmy dodali twój news?
e-mail: wiadomosci@smartpress.pl
✅ Chcesz, aby pojawiła się tutaj twoja reklama?
e-mail: reklama@smartpress.pl
Dyskusja (musisz być zalogowana/y na Facebooku)