Gospodarstwo Rolne z Lubska będzie mogło umieścić znak Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na swoich produktach.
24 marca 2022 r. w Ochli odbyło się posiedzenie Kapituły dotyczące wprowadzenia kolejnych lubuskich producentów do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Lubuskiego, m.in. Gospodarstwa Rolnego Piotr Marciniak z Lubska.
Naturalny Olej Lubuski powstaje w rodzinnej olejarni przy gospodarstwie rolnym Małgorzaty i Piotra Marciniaków. Jest to nieduża manufaktura nastawiona na jakość, a nie ilość. Prowadzą produkcję ekologiczną, w ich olejarni tłoczony jest olej małymi partiami, według zapotrzebowania, przez co klient zawsze dostaje pełnowartościowy produkt.
Tłoczenie odbywa się metodą na zimno (do 40°C), dzięki czemu nie traci najcenniejszych wartości, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (Omega 3, Omega 6, Omega 9). Ta tradycyjna metoda produkcji pozwala czerpać z nasion wszystkie ukryte w nich bioaktywne właściwości. Nie stosują żadnych dodatków, barwników ani środków przedłużających żywotność.
Głównym celem regionów znajdujących się w Sieci jest promocja rozwoju tradycyjnej i nowoczesnej żywności opartej na lokalnych surowcach. Regiony realizują działania, które mają na celu promocję i poprawę jakości regionalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości – mówił wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.
🔥 Chcesz, abyśmy dodali twój news?
e-mail: wiadomosci@smartpress.pl
✅ Chcesz, aby pojawiła się tutaj twoja reklama?
e-mail: reklama@smartpress.pl
Dyskusja (musisz być zalogowana/y na Facebooku)