niedziela, 26 stycznia, 2025
Strona głównaWiadomościGorzów Wlkp.Barszcz, pierogi i karp. Najlepsze świąteczne potrawy

Barszcz, pierogi i karp. Najlepsze świąteczne potrawy

Święta Bożego Narodzenia to obecnie nie tylko czas refleksji, zadumy i nadziei, ale także…  czas wielkiego obżarstwa! Polacy dbają, aby tego dnia na ich stołach pojawiło się 12 tradycyjnych potraw, a przygotowania w kuchni rozpoczynają już kilka dnia przed świętami. Czego nie może w tym czasie zabraknąć na talerzu?

Wigilia Bożego Narodzenia obchodzona jest co roku 24. grudnia, czyli według tradycji chrześcijańskiej dzień przed narodzeniem Jezusa Chrystusa. Tego dnia wszyscy zasiadają do suto zastawionych stołów, dzielą się opłatkiem i składają życzenia. Najmłodsi natomiast czekają na Świętego Mikołaja, który pod choinką zostawia świąteczne prezenty.

Wigilia to dzień postny, wtedy też nie spożywa się mięsa. Jak wskazuje tradycja na stołach ma się pojawić 12 potraw i symbolika ta ma dwojakie znaczenie. Po pierwsze, według chrześcijan, jest to nawiązanie do 12 apostołów. Natomiast według wierzeń ludowych oznacza to 12 pór roku.

Ważne jest także, aby biesiadnicy przynajmniej spróbowali wszystkich dwunastu dań, co ma przynieść szczęście i powodzenie na kolejny rok.

Każdy dom ma swoje zwyczaje związane z potrawami i w każdym rejonie Polski mogą one wyglądać nieco inaczej. Ale są takie dania, które obowiązkowo muszą się pojawić na Wigilię.

Kolację standardowo zaczyna się od zupy. Zazwyczaj jest to barszcz z uszkami lub grzybowa, ale w niektórych domach serwuje się również zupę rybną. Później na stole musi się pojawić karp, pod różną postacią. Część osób wybiera proste kawałki smażone na oleju, inni sięgają po karpia w galarecie, niektórzy gotują, inni pieką. Oprócz tego są też m.in. pierogi z kapustą i grzybami, śledzie, ryba po grecku, kutia, kluski z makiem, różne rodzaje ryb pod wszelaką postacią.

Warto jednak zwrócić uwagę na to w jaki sposób przygotowujemy świąteczne dania. Chodzi bowiem o to, by były jak najbardziej zdrowe. A te przygotowania należy zacząć już w sklepie wybierając produkty świeże i jak najlepszej jakości. Jeśli chodzi o samo gotowanie to jednak lepiej unikać smażenia na głębokim oleju, a zamiast tego wybrać pieczenie, duszenie lub gotowanie (również na parze). Należy zadbać też o to, aby na stołach nie zabrakło warzyw i owoców, które przed podaniem należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.


🔥 Chcesz, abyśmy dodali twój news?
e-mail: wiadomosci@smartpress.pl

✅ Chcesz, aby pojawiła się tutaj twoja reklama?
e-mail: reklama@smartpress.pl

Dyskusja (musisz być zalogowana/y na Facebooku)

- Reklama -
POWIĄZANE ARTYKUŁY
- Reklama -

POGODA GORZÓW WLKP.

Gorzów Wielkopolski
słabe opady deszczu
4.4 ° C
4.4 °
4.4 °
85 %
2.9kmh
100 %
niedz.
9 °
pon.
9 °
wt.
9 °
śr.
8 °
czw.
7 °

NAJPOPULARNIEJSZE