Pierwszy raz po pandemii mamy mieliśmy okazję odwiedzić Forum Producentów Produktów Regionalnych. To miejsce, gdzie nie tylko można znaleźć dobre jedzenie, ale też zdobyć wiedzę niezbędną do promocji regionalnych produktów.
– Celem zarządu i naszej działalności jest promowanie lokalnych producentów. Musimy również posłuchać ich problemów. Dzisiaj w panelach wystąpią fachowcy, ale będą się też wypowiadać o tym, co przez kilka lat udało się w regionie wytworzyć. Musi być słyszalny głos twórców i producentów – mówił na konferencji prasowej przed otwarciem Forum, wicemarszałek województwa Stanisław Tomczyszyn.

Podczas Forum Producentów była okazja do zapoznania się z lokalnymi produktami, ofertą Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego oraz do wymiany doświadczeń. Lokalni rzemieślnicy dostali również dużą dawkę wiedzy w szczególności z zakresu marketingu i promocji produktów.
– Mamy w woj. lubuskim wiele różnych smaków i produktów regionalnych. To pokazuje, że słuszne było również powołanie Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego. Instytucja działa od pięciu lat i realizowano wiele targów, wystaw czy wydawnictw. Centrum buduje pozytywny wizerunek województwa jako miejsca przyjaznego przedsiębiorcom i producentom. Zachęcam również do odwiedzenia mojego pięknego powiatu krośnieńskiego. Mamy wspaniałe miody prosto z pasieki i mamy doskonałe wina musujące – mówiła radna wojewódzka Anna Chinalska.
Jednym z gości Forum był wójt Krzeszyc Stanisław Peczkajtis, który bardzo dokładnie i wytrwale opisywał sytuację gospodarstw w swojej gminie. Jednocześnie odbierał wylicytowany podczas finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy dzień z wicemarszałkiem Tomczyszynem. Kwota na licytacji osiągnęła 3200 zł.
– Reprezentuję gminę Krzeszyce, która jest rozdrobiona, średnie gospodarstwo rolne ma powierzchnię 15 hektarów. Na terenie naszej gminy nie mamy zarejestrowanego żadnego produktu, ale myślę, że niedługo to się zmieni. Zaczęliśmy doceniać produkcję niszową, naturalną. Zdrowa żywność przekłada się na nasze zdrowie. Cieszę się, że w Lubuskiem powstało Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego, bo to miejsce, które skupia producentów regionalnych z całego regionu – mówił wójt Krzeszyc Stanisław Peczkajtis.
Młodzi producenci mogli też spotkać się z doświadczeniami osób, które przetwórstwem i rzemieślnictwem zajmują się od lat. Grażyna Dereń, Przewodniczącą Rady Programowej LCPR i wieloletnia właściciel gospodarstwa agroturystycznego zauważa, że czas poświęcony w pandemii na szkolenia nie poszedł na marne. Teraz Centrum może ruszyć do przodu.

🔥 Chcesz, abyśmy dodali twój news?
e-mail: wiadomosci@smartpress.pl
✅ Chcesz, aby pojawiła się tutaj twoja reklama?
e-mail: reklama@smartpress.pl
Dyskusja (musisz być zalogowana/y na Facebooku)